Valpolicella – Venetos viners hjärta

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden.

Annons. Innehåller betalt innehåll.

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto.

Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både latin och grekiska, vilket berättar folkslag som har levt och tidvis krigat om herraväldet i trakten. Valpolicella har tolkats som ”Dalarna med de många källorna”. Valpolicella består av sju kommuner. Det är bedövande naturskönt. Här och där går den italienska röda marmorn i dagen, vingårdarna breder ut sig i dalgångarna och ståtliga lantgods vittnar om tider då förnäma stenhuggarfamiljer fann sina Tuskulum i dalgångarna. Från norr kommer svalkande vindar från Dolomiterna som tidvis får regnen att dröja sig kvar. Regn som lindrar medelhavshettan och skapar ett unikt odlingsklimat.

Man vet från arkeologiska fynd att det växte vin i trakten i förhistorisk tid. Konsten att odla och producera vin tros dock ha kommit med romarna under de första århundradena före vår tideräkning. Det vin som romarna odlade var ett sött vin med låg alkoholhalt. Under årens gång upptäcktes att vinet jäste bättre om man använde druvklasarnas ”öron”, de vill säga de små torkade druvorna ytterst på klasarna. På äldre tiders språk kom vin kallas recchie, som betyder just öron, och ”öronvinet” Recioto är än i dag en berömd specialitet från trakten. Tekniken att göra vin på torkade druvor har sitt historiska ursprung just i Valpolicella.

Valpolicella omfattar drygt 7 000 hektar som breder ut sig över mängder med dalgångar och svepande vinkullar. De västligaste delarna närmast Gardasjön kallas för Amarone Classico, man förmodar att det var här som vinodlingen en gång började. Närheten till Gardasjön skapar ett mikroklimat som utvecklar druvorna på ett gynnsamt sätt. I modern tid har vinproduktionen spridit sig till angränsande delar. Här har inte Gardasjön samma svalkande påverkan och vinerna blir annorlunda. Länge hade Valpolicella rykte om sig att producera enkla bordsviner i lantlig stil, men detta har drastiskt förändrats. Kvalitetsmedvetenheten har ökat och regionens ursprungsviner har fått kultstatus, inte minst i Sverige.

Valpolicella är först och främst ett böljande lantligt område med jordbruk och vinodling som huvudsaklig inkomstkälla. Bönderna har i långa tider odlat många olika grödor och grönsaker. Närheten till handelsstaden Verona har i sin tur gjort att det ursprungliga köket influerats på många sätt. Kännetecknade är den enkla italienska husmanskosten som upphöjts till trestjärnig Michelinstatus över hela världen. Vi är i pastans och de krämiga såsernas rike där polenta, gnocchi och färska grönsaker är en del av folksjälen. Ska man nämna några typiska rätter är det höns som kokats i timmar, kanin, kalvlever – och den traditionella ”pastisada de caval”, en hästgryta som marineras i vin och som får sjuda med örter och grönsaker i en mindre evighet.

Klicka här för att läsa mer Castelfortes viner

castelforte_amarone

Castelforte är Cantine Riondos premium viner och representerar det bästa från kooperativet. Vinerna har stor framgång på många marknader, inte minst den svenska. Castelforte Amarone och Castelforte Ripasso har båda den karaktäristiska smakprofilen och höga kvalitén från Valpolicella och kooperativet Cantine Riondo är mycket stolta över Castelfortes vinportfölj.

För Castelforte Amarone som tillverkas enligt en traditionell och mycket känslig metod, så är kvalitet en förutsättning för ett bra resultat. De traditionella druvorna som används för tillverkning av Castelforte Amarone är Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara. Druvorna torkas i speciella torkloft (fruttaio) i c:a 100 dagar innan de blir vin. Då har druvorna tappat c:a 40% av sin ursprungliga vikt. Under denna långa torkningsprocess kollas druvorna regelbundet så inget oönskat angrepp uppkommer. En mycket viktig och tidskrävande uppgift. Här är en exceptionellt hög kvalitet på druvorna helt avgörande för att kunna framställa en Amarone efter tiden på torkloftet.

Castelforte Amarone är en traditionell Amarone, med en lång historia länkad till alla de familjer i Valpolicella som har bott där sedan urminnes tider. Men tekniken bakom vinet är toppmodern. Man sparar inte på något för att uppnå högsta möjliga resultat. Helt enkelt det bästa av två världar.

När vinet dessutom får de bästa recensioner och guldmedaljer av oberoende provningspaneler, så blir det ytterligare ett kvitto på att Castelforte Amarone levererar kvalitet och tradition från ett klassiskt italienskt familjeföretag.

  • Apassimentometoden är mycket gammal (troligen 300-tal) men att jäsa ut vinerna och få dem torra är en nutida kunskap
  • Venetien en av de mest välbärgade regionerna i Italien och har haft en mycket stor betydelse i äldre och nyare tider. Handeln med vin har varit en ekonomisk motor
  • Valpolicella tros betyda dalen med de många vinkällarna
  • Amarone kan med fördel lagras under flera tiotals år

ART NR 12379 | CASTELFORTE AMARONE DELLA VALPOLICELLA 2016

750 ML | ALK 15% | 179 KR

Klicka här för att beställa Castelforte Amarone Della Valpolicella 2016

Castelforte är Cantine Riondos premium viner och representerar det bästa från kooperativet. Vinerna har stor framgång på många marknader, inte minst den svenska. Castelforte Amarone och Castelforte Ripasso har båda den karaktäristiska smakprofilen och höga kvalitén från Valpolicella och kooperativet Cantine Riondo är mycket stolta över Castelfortes vinportfölj.

Druvorna till Castelforte Ripasso kommer från dalgångarna Mezzane, Marcellise och Tregnago/Illasi som ligger öster om Verona. Musten har fått jäsa med sina skal i temperaturkontrollerade ståltankar i 12 dagar. Under vintern hälls sedan vinet över skalresterna från produktionen av Castelforte Amarone. Därefter lagras det på slovenska ekfat under minst ett år.

  • Druvorna till Castelforte Ripasso är i huvudsak corvina, corvinone och rondinella
  • Vinet har gjorts enligt Ganimede-metoden, som drar ut så mycket smak och färg som möjligt ur skalen
  • Corvina är den stora Amaronedruvan och därför vanligast i all Ripasso

ART NR 5352 | CASTELFORTE RIPASSO

750 ML | ALK 14% | 99 KR

Klicka här för att beställa Castelforte Ripasso