Upptäck vinlandet Chile

Det finns en föreställning om att Chile endast producerar ”enklare” viner men sanningen är att det finns få platser som erbjuder så bra förutsättningar att producera vin i så många olika stilar som Chile.

Emelie Pehrsson har jobbat på VCT Sweden sedan 2012 och är sedan 2015 Brand Manager för Concha y Toros portfölj med Casillero del Diablo i spetsen. VCT Sweden är ett dotterbolag till chilenska Concha y Toro S.A., världens femte största vinproducent. Företaget grundades 2009 och är idag en av Sveriges största vinimportörer med ett brett sortiment av viner från huvudsakligen Chile men också från Argentina, USA och Sydafrika.

Chile som vinland är ganska allmänt känt bland svenska vinkonsumenter och många uppskattar chilenska viner. Det finns däremot en föreställning om att Chile endast producerar ”enklare” viner och d­­­ärmed en förväntan om att det ska vara billigt.

– Det är  något som inte stämmer och som vi tycker är synd. Det finns mycket att upptäcka, även i de högre prisklasserna. Generellt sätt kan man säga att man får mycket för pengarna när du köper ett chilenskt vin, det gäller oavsett prisklass.

Kan du inte berätta mer om Chile som vinland?

– Odla vin i Chile är ingenting nytt, de första vinstockarna kom till Chile med de europeiska kolonisatörerna redan under 1500-talet för att brukas som nattvardsvin och idag tillverkar man vin från Limarí i norr till Malleco i söder.

Det är få platser som erbjuder så pass optimala förutsättningar för vinodling som Chile gör. Chile är världens längsta land med sina 420 mil från norr till söder men endast 18 mil brett vilket bidrar till stora kontraster i klimat och jordmån. I norr ligger en av världens torraste öknar, Atacamaöknen, och i söder de mäktiga glaciärerna. Stilla havet i väst bidrar med svalkade vindar och morgondimma och i öst fungerar bergskedjan Anderna som en skyddsbarriär, en nedkylande faktor samt bidrar med smältvatten. Fyra naturliga barriärer som på ett naturligt sätt isolerar och skyddar landet samtidigt som de bidrar till stora variationer i jordmån och klimat.

Chile bjuder på många soldagar per år och många soltimmar per dygn, och det torra klimatet minimerar risken för skadeangrepp. Det råder stor temperaturskillnad mellan dag- och natt vilket ger en lång växtsäsong som bidrar till en god druvkoncentration.

Det finns alltså många regioner och viner att upptäcka?

Precis som i gamla världen så finns det i Chile stora variationer från region till region och beroende på vart vingården ligger och hur dess microklimat ser ut så skiljer sig jordmån, altitud, närhet till havet etc vilket  påverkar det slutgiltiga vinet.

I Chile produceras vin i en mängd olika stilar och prisklasser, från lättillgängliga, friska och fruktiga sällskapsviner som bör drickas unga, till viner med större komplexitet och struktur lämpade för lagring i källare.

Så vilka druvor är det som gäller i Chile, är det några vi känner igen?

Den mest odlade rödvinsdruvan i Chile är cabernet sauvignon och de mest odlade vitvinsdruvorna är sauvignon blanc och chardonnay men det är druvan carmenére är Chiles så kallade nationaldruva,. Druvan importerades från Frankrike under 1830-talet men rankorna förväxlades och spreds i Chile i tron om att de var merlot. Det var först 1994 som man med hjälp av DNA-test fick förväxlingen bekräftad och plötsligt hade Chile världens största plantering av carmenére.

Jag ser fram emot att upptäcka vinlandet Chile men vad ska jag leta efter?

– Kontrasterna i Chiles klimat bidrar till en stor variation. I Limarí produceras t.ex. krispiga vita viner med hög syra, mineralitet och sälta utmärkta till skaldjur. I Alto Maipo kan du hitta fylliga rödviner som passar till mustigare maträtter så som grillat kött. Ska jag rekommendera ett enda vin att stoppa i källaren så rekommenderar jag Don Melchor, Concha y Toros ikonvin som har en lagringspotential på upp till 35 år!