Tysk Riesling – Vinet av sommaren 2021

David Lindström ger sina bästa rieslingtips nu när värmen smyger sig på och vi vill njuta av lättare rätter och vita sommarviner.

Vad blir ditt val av vin i sommar?

Efter en lång pandemi ser nog många fram emot att äntligen få komma ut till stranden, parken eller vännens fina trädgård. Men med vad ska man fira med för dryck vid dessa tillfällen? Under 2020 och fram tills nu lutar det mer och mer emot att årets sommarvin blir en tysk Riesling.

Riesling är en av världens mest odlade vita druvor och den mest producerade i hela Tyskland. Det är en tålig druva som klarar av att växa i princip alla stora vinländer vilket har lett till en stor variation av smaker. Inget land i världen producerar Riesling så mycket som Tyskland. Även här finns en stor variation av smaker. Från de torra med krispiga toner av lime, honungsmelon, jasmin och även en liten rökighet, till de sockrigt söta Rieslings med härliga noter av persika, honung och färska örter. Den stora variationen av tyska Rieslings lämnar något som faller alla i smaken.  

Visste du att?

Rieslingviner är perfekta att lagra i din egen lilla vinkällare. Speciellt sötare viner mår bara bättre av att få lagras upp till 10 år. Tips för lagring är att låta dina viner ligga ner. När de står upp kan korken torka vilket leder till att den är svårare att öppna och luft kan tränga igenom vilket kan förstöra vinet. Om vinet har en skruvkork är detta inget du behöver tänka på.

Vad blir ditt val av vin i sommar? Jag kommer i alla fall se till att jag har en variation av tysk Riesling hemma som får ligga och gotta till sig till sommarens bästa stunder.

Tips:

2019 Reichsrat von Buhl, Riesling Trocken (Nr 72093)

Ekologisk torr Riesling med en stor härlig syra och friska smaker av gröna äpplen, citurs, persika och örter. Passar perfekt serverat som det är kylskåpskallt men funkar utmärkt till skaldjur och lax.

2018 Geheimrat J, Riesling Trocken (Nr 93394)

Torr Riesling med en hög syra och fylligare kropp. Noter av päron, rökig mineral, honung och lime. Serveras ensamt vida cirka 10C eller till kräftskivan!

2019 Bockstein, Riesling Kabinett (Nr 93228)

En medelsöt Riesling med härliga noter av päron, färska örter, honung och persika. Serveras vid 10C, antingen ensamt eller med smakrika fisk- och skaldjursrätter eller något härligt vegetariskt.

2019 Kloster Eberbach, Riesling Spätlese (Nr 6257)

En söt Riesling med goda inslag av ananas, lime, gula äpplen och mineral. Serveras perfekt vid 8C till asiatiska rätter med lite hetta, men funkar även utmärkt att ha vid en solnedgång

2019 Ürziger Würzgarten in der Kranklei, Riesling Auslese (Nr 93358)

En mycket söt Riesling med komplex och frisk smak av gula äpplen, persika, krusbär och annans. Serveras vid 10C till en fruktig dessert, varför inte jordgubbstårta? Funkar även utmärkt till olika typer av grönmögelostar.