Träffa David Lindström – vår nya sommelier

 David Lindström är blivande sommelier och studerar på Restauranghögskolan i Grythyttan. Mat och smak har alltid varit en stor del av hans liv och intresset för mat och matlagning tog honom till restauranginriktningen på gymnasiet. Ganska snart förstod han att det inte alls var kock han ville bli och valde att satsa på annat men intresset för smaker bar han med sig. Det var några år senare som han upptäckte vinet och dess värld som han förstod att det var ju det här han ville göra.

Vinvärlden är ju stor men har du någon vinfavorit, som druva, stil eller region?

– Jag kan inte riktigt säga att jag har ett favoritvin. Alla länder och regioner har egna karaktärsdrag som jag uppskattar lika mycket. Men om jag måste välja något… Varje år, den tredje torsdagen i november släpps en ny årgång av Beaujolais Nouveau. Ett mycket speciellt franskt vin som kan påminna om den röda saften man drack som barn. Det är ett barnsligt gott vin med en extremt ung och fräsch smak. Har man ett bra år kan man även finna Nouveaus med smaker av skumbanan. Ett lite omodernt vin men, enligt mig, fortfarande helt fantastiskt.

Du ska ju hänga hos oss och lära oss allt du vet om vin och dela med dig av dina bästa tips för att vi ska få en så bra smakupplevelse som möjligt. Kan du redan nu ge oss ett litet tips för hur vi ska tänka när vi väljer vin?

– I Sverige har vi lyxen att ha tillgång till kontrollerade viner vilket betyder att inget på Systembolaget har en riktigt dålig kvalitét. Om man är ute efter lite finare viner så finns det ändå några trick. Ett tips är att undvika viner med någon typ av nominering eller prisbelöning på etiketten. En cirkel med en ”Best Wine” eller ”Winner of…” beteckning indikerar tyvärr inte att det behöver vara ett bra vin, ironiskt nog…

Tack för tipset, vad ser du fram emot vad det gäller Pincha?

– Mitt mål är att prata om vin på ett sätt som upplevs pedagogiskt, lätt och framför allt kul. I min otroligt roliga utbildning kan all information om vin bli lite tung vilket kan bli en aning avskräckande. Jag vill skriva om vin och lära om det men på ett sätt som förhoppningsvis lämnar en motiverad och sugen på att dofta lite extra på sitt nästa glas. Jag kommer prata om vad som är trendigt, vad man äter till vad och gå in på detalj på olika saker inom det stora vinuniversumet!

Vi ser fram emot att få ta del av dina upplevelser, finns det någon upplevelse som du redan nu minns lite extra?

– Relativt nyligen hade vi en föreläsning om vinglas. Vi skulle dricka samma vin utifrån olika typer av vinglas. Som vilken vettig människa som helst flinade jag nästan åt idén att ett vin skulle påverkas beroende på vilket glas man använder. Föreläsningen slutade med att jag satt ytterst provocerad och full i skratt. Samma vin blev en helt annan upplevelse i de olika glasen. Det är en upplevelse och erfarenhet jag kommer ha med mig under en väldigt lång tid.

Tack David och välkommen till Pincha.

Vill du redan nu se mer av David så in och kika på hans Instagramkonto @davidsvinochkakor där han delar med sig av det bästa av två världar, vin och sötsaker.