Tavče gravče

Efter en lång löptur i sex grader och regn berättade min kompis att hon hade världens bästa comfort food hemma, klar att äta och värma sig med när hon kommit hem. Jag kunde såklart inte göra rätten samma dag då den kräver lite planering men annars är det världens enklaste rätt. Tack Linnea för receptet.

Rätten är en traditionell makedonisk maträtt. Tips! Gör gärna en dubbel sats medan du ändå håller på, det är mat man gärna äter dagen efter och dagen efter det.

  • 3 dl torkade vita bönor
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 torkade chilifrukter av typen chipotle
  • 2 röda paprikor
  • matolja till stekning
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk salt
  • svartpeppar
  • 1 msk vegeta
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten
  1. Dagen innan sköljer du bönorna och lägger i blöt.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Koka bönorna i nytt lättsaltat vatten, dom ska bli mjuka vilket tar cirka 40 minuter – 1 timme.
  3. Hacka lök, vitlök och chili. Använd inte kärnhuset om du tycker att det blir för starkt. Strimla paprikan.
  4. Fräs lök i olja tills löken blivit glansig, använd gärna en gryta som tål ugn. Tillsätt chili, vitlök och paprika och stek i ytterligare ett par minuter.
  5. Tillsätt resterande kryddor och tomatpuré och låt steka ihop, tar cirka tre minuter.
  6. Ha i vattnet och låt koka ihop i tio minuter innan du vänder ner bönorna.
  7. Sätt på ett lock som tål ugn, Har du ingen gryta som tål ugn så kan du hälla över bönorna i en ugnsform och täcka med ugnsfolie.
  8. Baka 30 minuter med lock / folie och 30 minuter utan.
  9. Servera med nybakat bröd och en fräsch sallad.

Linnea har för övrigt inspirerats av Zeina, så tack också till dig.