Säljstart idag för Jamek Ried Pichl Riesling Federspiel 2020

I dag lanseras ännu en exklusiv riesling från Weingut Josef Jamek. Ried Pichl Riesling Federspiel 2020 är en österrikisk torr riesling med en behaglig och fräsch fruktsyra. Vinet passar utmärkt till fisk och skaldjur eller till kyckling.  

Den österrikiska vinproducenten Jamek är omtyckt i Sverige för sina exklusiva viner på bland annat grüner veltliner och riesling. Denna riesling lanseras nu i Systembolagets beställningssortiment och är en del i vårens exklusiva vinsläpp från Jamek för alla som vill lära känna vingården lite bättre.

Finns nu att beställa på Systembolaget, artnr 51656 | 750 ml | 12,5 % | 209 kr.⁠

Jamek Ried Pichl Riesling Federspiel 2020

Art.nr: 51656
Producent: Weingut Jamek
Land: 
Österrike
Årgång: 
2020
Volym: 
750 ml
Förpackning: 
Flaska
Serveringstemperatur: 8-10 °C
Pris: 
209 kr
Alkoholhalt: 12,5 % vol
Smaktyp: 
Friskt och fruktigt vitt vin.
Druva: Riesling.
Distrikt: DAC-området Wachau i Österrike.
Vinifieringsteknik:
 Handplockade druvor som långsamt fått jäsa i ståltankar under tempererade förhållanden.
Doft/Smak: 
Doften är fin och behaglig med fräsch fruktsyra.
Passar till: Kombinera med fisk och skaldjur eller kyckling.

Om vingården:
Weingut Josef Jamek omfattar 25 hektar och ligger i området Wachau i Niederösterreich. Regionen ligger längs med floden Donau ungefär en timme från Österrikes huvudstad Wien. Jordmånen består av lössjord, en typ av sediment som kommit med vindarna från Alperna. Här växer vinet på branta terrasser ner mot floden och handplockas till största delen. Därefter bearbetas druvorna försiktigt och traditionellt. Vinet får därefter jäsa långsamt i ståltank under tempererade förhållanden.

Om producenten:
Josef Jamek var den första vinmakaren i Österrike som redan på 1960-talet fokuserade på produktion av torra, druvtypiska viner. Weingut Jamek grundades 1912 och drivs idag av fjärde generationen med Herwig Jamek och hustrun Julia i spetsen. Jameks viner får oftast höga poäng, över 90 av 100, i den ansedda österrikiska Falstaffguiden.

Om området:
Sedan år 2000 är Wachau med på UNESCO-listan över världsarv och i maj förra året blev området utnämnt till Österrikes femtonde DAC-område, vilket innebär att vinproduktionen i Wachau får ett tydligare geografiskt ursprungsskydd.