Rueda – spanska vita viner när de är som bäst

Spanien är främst ett rödvinsland, men det produceras även fantastiska vita viner. De mest hyllade kommer från regionen Rueda, som är berömt för sina torra viner gjorda på den gröna druvan verdejo.

Rueda ligger söder om Valladolid, ett par timmars bilväg nordväst om Madrid, och är en DO i den stora regionen Castilla Y Leon. Flera av Spaniens mest kända Bodegor finns numera i Rueda där de producerar vita viner av mycket hög klass. I Rueda görs även en del mousserande vin, sherryliknande starkviner samt en mindre mängd rödvin och rosé.

Druvor

Huvuddruvan i Rueda är verdejo, enligt legenden ska den ha sitt ursprung i norra Afrika och tagits till trakten av morerna. Verdejo är en högavkastande druva som kan ge stora mängder enkelt vin, men rätt odlad och vid låga uttag ger den friska komplexa viner med gräsiga toner och höga syror. Druvan är något aromatisk med toner av citrus, exotiska frukter, kryddiga örter, blommor och en härlig ton av mandel och bitterhet i eftersmaken. Det är helt enkelt ett friskt och elegant vin som vid rätt förutsättningar blir komplext med bra struktur och syra.

Drygt 85 procent av odlingarna i Rueda utgörs av verdejo. Verdejo blandas vanligen med andra tillåtna vitvinsdruvor som viura, sauvignon blanc och palomino. Ruedas mousserande vin, kallas Espumoso och görs enligt champagnemetoden på minst 85 % verdejo. Förr gick dessa viner under Cava-benämningen, men uteslöts när Cava blev DO 1987. Det sherryliknande starkvinet görs på Palomino Fino-druvan. Både stilla och mousserande roséviner tillverkas också i Rueda och i någon mån även rödviner på tempranillo, garnacha, merlot och cabernet sauvignon.

Geografi

Cirka två timmars bilresa från Madrid i nordvästra spanien ligger Rueda. Här råder extremt klimat där det kan skilja närmare 50 grader under ett dygn och druvorna skördas i regel nattetid när det är svalare för att inte riskera oxidering. Vingårdarna ligger oftast högt, på den så kallade Mesetaplatån på omkring 700 meters höjd över havet och påverkas i den norra delen av Doero-floden och dess bifloder. Tack vare höjden och närheten till floden håller vinerna sin friska syra trots den extrema värmen och torra somrar.

Vinerna

Dom aromatiska vinerna liknas ibland med Sauvignon Blanc men tänk dig en fylligare och fruktigare variant. Trots att det är en av Spaniens främsta druvor är det få som har smakat den och det är just Rueda den starkt förknippas med och det är också där den blir absolut som bäst. Så är du en som gärna väljer friska viner av sauvignon blanc eller albariño är det här kanske din nya favoritdruva?

Prova verdejo från Rueda

Marqués de Riscal Organic, 2020 har en mycket frisk och fruktig doft med inslag av fläder, lindblom och kamomill. Smaken är torr och frisk av gröna äpplen, krusbär och en lätt ton av rabarber. I eftersmaken märks en angenäm bitterhet som är typisk för verdejo-druvan.

Riscal Rueda är ett vin för den som vill uppleva den mycket speciella och sällsynta verdejo-druvan, som i stort sett bara odlas i Rueda. Vinet är ett stiltypiskt elegant vitt vin som går utmärkt till vita fiskrätter, skaldjur, pastarätter, kyckling och somriga kalla bufféer. Vinet bör drickas väl kylt.

Klicka här för att beställa Marqués de Riscal Organic, 2020

ART NR 6001| MARQUÉS DE RISCAL ORGANIC 2020

750 ML och 375 ML| ALK 13,5% | 59-89 KR

Klicka här för att beställa Marqués de Riscal Organic, 2020

Om Riscal

Marqués de Riscal har mer än någon annan producent förnyat och förändrat vinvärlden, inte bara i Rioja, där företaget har sin hemvist. Marqués de Riscal har också förvandlat Spanien och området Rueda till en betydande producent av vita viner där Riscal Rueda är ett av de främsta signaturvinerna.

I slutet av 1960-talet började Marqués de Riscal studera förutsättningarna för att producera ett klassiskt vitt vin i Spanien. Man analyserade mycket noggrant landets vinregioner och slutligen fann man vad man sökte på den spanska centralplatån, i Rueda där man tidigare mest hade odlat sherryliknande viner. 1972 grundade Riscal den första vingården för vita druvor i distriktet, man valde den inhemska sorten verdejo som i stort sett bara finns i Rueda. Något år senare införde man också sauvignon blanc. Resultatet blev magnifikt och vinerna så framstående att Rueda blev ursprungsbetecknat 1980. Sedan Marqués de Riscal visat att Spanien är en utmärkt plats för att odla vita viner har många fler vingårdar etablerats, men Riscal är alltjämt den största.

Klicka här för att läsa mer Marqués de Riscals andra viner