Rioja – ”lilla Bordeaux”

Rioja och svenska vinälskare har en lång kärlekshistoria. Precis som alla förhållanden har även detta gått i vågor med upp och nedgångar. Men relationen har hållit tack vare riojavinernas älskvärda mogna stil och den kommer bara att växa sig starkare för regionen har gått mot förnyelse och är faktiskt ungdomligare än förr.

Annons. Innehåller betalt innehåll.

De flesta känner Rioja som en region som levererar mestadels röda viner i en mjuk, mogen och komplex stil genom lång lagring på fat och flaska. Rioja som vinregion och vinstil kan skyllas på mjöldaggen och vinlusen. Dessa farsoter som drabbade Europas vingårdar i mitten av 1800-talet tvingade vinmakare i Bordeaux att söka sig över Pyrenéerna till jungfruliga vinmarker. I Rioja hittade de ett varierat klimat, olika jordtyper och ett stort antal druvsorter med varierande karaktär. Man förde med sig konsten att blanda viner av olika karaktär för att skapa viner med balans och komplexitet samt även kunskapen om fatlagringens fördelar. Med sitt historiska arv från Bordeaux har riojaviner traditionellt alltid varit blandningar av olika druvsorter, vingårdar och underregioner. En bidragande orsak till framgången har varit att en rioja alltid är en rioja. Inga krångliga namn eller klassificeringar på etiketterna. När man väl lärt sig lärt sig vad namnet ”Rioja” står för så behöver man sen bara kunna att ”crianza”, ”reserva” och ”gran reserva” anger längden på lagringen i stigande grad.

Det är ingen överdrift att säga Rioja aldrig har varit bättre eller mer spännande än idag. Det finns något för alla. Letar du efter ett rött, saftigt vardagsvin eller en imponerade, kraftfull fruktbomb? Vill du uppleva ett moget, komplext, kryddigt och nyanserat vin som andas historia eller vill du gräva ner dig i små terroir och egensinniga vinmakare? Allt finns här.

Marqués de Riscal

Det går inte att tala om Rioja utan att nämna Marqués de Riscal. Ingen annan vinproducent har betytt lika mycket för regionens viner. Man kan lite tillspetsat säga att tack vare Marqués de Riscal har Rioja blivit lilla Bordeaux med viner och vingårdar som topprankas över hela världen. Den nätklädda Reservan är ett av de mest folkkära vinerna på Systembolaget där det har funnits längre än nästan alla andra viner.

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste cabernet sauvignon, merlot och pinot noir planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego. I och med detta lade han grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Marqués de Riscal införde metoder och principer från Bordeaux, han initierade nya vinpressar, ny sorteringsteknik, jäsmetodik och framförallt började man långlagra viner på små ekfat. Tidigare hade traktens viner mest lagrats på lerkrus. I dag är ekfatslagring Riojas signum. Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas domkyrkan lagras 10 000-tals viner, vaktade av spindlar och ombespunna av spindelväv. Flera av flaskorna är långt över hundra år.

Klicka här för att beställa Marqués de Riscal Reserva 2016

En av de riktigt klassiska riojorna – elegant, smakrik, med mörka bär och härlig vaniljkaraktär från fatlagringen. I Systembolagets ordinarie sortiment (sedan 1994!) och finns i princip i alla butiker.

  • Marqués de Riscal ligger i Alavesa, den del av Rioja som tillhör regionen Baskien.
  • Marqués de Riscal förfogar över två anläggningar med en lagringskapacitet av nästan 4 miljoner flaskor.
  • 2011 utsågs Marqués de Riscal till en av de tio mest beundransvärda vinproducenterna i världen.
  • Marqués de Riscal har en egen restaurang med en stjärna i Guide Michelin.
  • Reservavinet från Riscal lagras i omkring två år på amerikanska ekfat och ett år på flaska.
  • Reserva är en åldersklassifikation som innebär minst tre års lagring, varav minst ett år på ekfat.

ART NR 2573 | MARQUÉS DE RISCAL RESERVA 2016

750 ML | ALK 12% | 159 KR

Klicka här för att beställa Marqués de Riscal Reserva 2016

Klicka här för att läsa mer Marqués de Riscal andra viner