Pizza bianco med skogssvamp och lagrad ost

Perfekt till minglet och bubblet innan middagen. Gör på egen surdegsbotten och självplockad skogssvamp eller färdig deg från kyldisken och köpt torkad svamp, båda varianterna kommer att imponera på era gäster som troligtvis vill ha med receptet hem.

1 pizza, perfekt att dela på 4 personer vid mingel.

  • 20 g torkad eller 250 g färsk Karljohansvamp
  • 100 g kastanje- eller skogschampinjon
  • 35 g smör
  • Salt och peppar
  • 1 färdig pizzabotten, gärna ”trattoriavarianten” eller en portion surdeg
  • 200 g crème fraiche
  • 150 g lagrad riven ost – välj din favorit eller ta vad du har hemma
  • Färsk timjan
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Har du torkad svamp lägg denna i varmt vatten cirka 15 minuter.
  3. Skär all svamp i bitar och lägg i stekpanna på medelvarm panna. Låt vätskan dra ur ordentligt.
  4. Höj värmen i pannan något och tillsätt smöret. Stek svampen, smaksätt med lite salt och peppar. Ta av värmen och ställ åt sidan.
  5. Rulla ut den färdiga degen eller kavla ut surdegen. Bred på crème fraichen och osten.
  6. Toppa med den stekta svampen.
  7. Grädda i ugnen tills pizzan är genomgräddad och pizzan har fin färg.
  8. Toppa med färsk timjan.

Vill du som sagt göra din egen surdegspizza så har vi självklart det bästa receptet. Kräver dock lite planering och degen förbereds dagen innan.

7 portioner

  • 750 gram Tipo00 (riktigt bra pizzamjöl men vanligt vetemjöl funkar också)
  • 250 gram durumvetemjöl
  • 620 gram ljummet vatten
  • 200 gram pigg surdeg (glöm inte peppa din surdegsgrund)
  • 25 gram havssalt
  1. Blanda ihop alla ingredienser utom salt och låt degen vila en timme.
  2. Tillsätt saltet och knåda degen ordentligt, det går ypperligt att köra i maskin.
  3. Vik degen 3 gånger med 45 minuters mellanrum medan degen står i rumstemperatur.
  4. Dela degen i 7 delar som du formar till släta och fasta bullar.
  5. Olja en form, lägg i degbollarna och olja även degbollarna. Täck med plastfolie.
  6. Låt jäsa i rumstemperatur 3-4 timmar.
  7. Ställ i kylen och låt jäsa till nästa dag