Pilgrimsmussla, jordärtskockspuré och brynt smör

En lyxig förrätt med len jordärtskockspuré, halstrade pilgrimsmusslor, jordärskockschips och brynt smör. En perfekt start på en lyckad middag.

4 personer

  • 400 gram jordärtskockor
  • 2 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • 50 g smör
  • 1 tsk soja
  • 8 pilgrimsmusslor / kammusslor
  • smör
  • 1 citron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader och börja med jordärtskockorna. Skala skockorna och skär alla utom 50 gram i tärningsstora bitar.
  2. Dom skockor som du sparat ska bli chips. Hyvla skockorna tunt, lägg på en plåt, pensla med olja och strö salt på innan du stoppar in dom i ugnen. Håll koll för det går fort, ta ut ur ugnen när dom är klara.
  3. Koka upp dom tärnade skockorna i grädde och salta ganska rejält. Låt sjuda tills skockorna är mjuka och grädden fått koka in. Mixa till en slät puré och smaka av med salt och peppar.
  4. Bryn smöret. Tänk på att röra under tiden och så fort det är klart (det ska vara gyllenbrunt och dofta knäckigt) häll av från kastrull i en skål. Smaka av med japansk soja.
  5. Torka av musslorna med hushållspapper och skär av den lilla muskeln. Halstra musslorna i smör på ganska hög värme, cirka 60 sekunder per sida.
  6. Lägg upp puré och musslor på en tallrik. Ringla över brynt smör, pressa på citron och toppa med jordärtskockschips.

Servera med ett lite fylligare vitt vin, gärna med lite fatkaraktär.