Odessa – Pinchas nya matskribent

Odessa Hansson läser till kulinarisk kock och måltidskreatör och är dessutom Pinchas nya matskribent. Hon driver även kontot @oddessmat på Instagram där hennes följare redan nu får hänga med in i hennes kök för inspiration. För Odessa har det alltid varit självklart att mötas runt mat och vid ett besök vid Campus Grythyttan förstod hon att det var där hon hörde hemma.

Odessa är 24 år gammal, bor i Sveriges gastronomiska mittpunkt Grythyttan men kommer utsprungligen från Lund. Det var hemma och på resor med familjen som intresset för mat växte och hennes mamma är hennes stora förebild i köket.

– Mat har varit en stor del i vår familj, oavsett om vi varit hemma eller ute på resa, om det serverats köttbullar med makaroner eller en välkomponerad trerättersmiddag. Mamma har varit en stor inspirationskälla när det kommer till min matlagning och det är hon som jag ringer till när jag inte riktigt får ihop såsen som jag vill!

Under hela uppväxten fick Odessa och hennes syskon prova allt och upptäcka nya smaker och det var dessa många upplevelser som sammantaget som väckte hennes intresse för mat till liv.

– Det var spännande att få prova nya grejer och kanske skiljde jag mig lite från många andra barn som gillade att utforska och tyckte om så många smaker, jag föredrog till exempel broccoli med smör framför godis framför tv-rutan.

Trots det stora intresset för smaker så var det inte självklart att det var kock Odessa skulle satsa på utan det var något hon bestämde sig för ganska sent. Efter studenten arbetade hon inom handel några år och passionen för mat växte hemma, funderingarna kring yrkesval ändrades flera gånger innan hon förstod vad det var som hon skulle satsa på.

– Polletten föll ner när jag var uppe i Grythyttan och besökte en vän som visade mig runt på skolan och när jag gick igenom köken så slog det mig att det är ju här jag ska vara. Det är detta jag vill göra. Så jag sökte och började studera hösten 2019 och jag har inte kollat tillbaka en endaste gång.

Att studera var alltså det rätta valet för Odessa som älskar all världens mat och ständigt söker ny kunskap och inspiration.

– Jag är en person som älskar att laga mat från alla kök och jag vill veta ALLT som finns om världens olika matkulturer. Detta är något jag tror att jag har fått med mig ifrån alla resor jag har varit på och jag blir så oerhört inspirerad av alla olika matkulturer som finns runt om i världen. Jag lagar såklart mat från hela världen men mest blir det asiatiskt med fokus på det koreanska och sydamerikanskt med fokus på det mexikanska.

Oavsett ambitionsnivå har dom flesta ett antal varor i kyl och skafferi som man inte kan klara sig utan så är det även för Odessa. Som student så handlar hon alltid det som är på erbjudande men solklara juveler i kylen är alla sorters lök, smör, grädde, lime och ägg. Hennes skafferi är alltid välfyllt men det som används mest är krossade tomater, mjöl, japansk soja, alla sorters buljonger, rapsolja och glasnudlar, en salig blandning helt enkelt. Som proffsig hemmakock och framtidens måltidskreatör är även verktygen i köket viktiga.

– Förutom mina kockknivar så klarar jag inte mig utan min wokpanna, det är nog ett av mina bästa inköp någonsin. Man kan nästan göra allt i en wokpanna; woka, steka, koka, fritera, röra ihop pastasåser… YOU NAME IT! Så har du inte en wokpanna så är det hög tid att du skaffar en.

Odessa kommer sprida massor av inspiration och kunskap i Pinchas kanaler (och såklart sin egen), något som hon ser fram emot. Hon tror att alla människor kan laga mat och hoppas kunna inspirera fler till en trevlig smakupplevelse.

– Mina bästa tips för att svänga ihop en pangmiddag:

  1. Att komplicerade maträtter inte alltid är bäst (eller godast för den delen heller).
  2. Mise an place, med rätt prepp så blir det inte så stressigt i köket. Gör en lista!
  3. Laga något du själv tycker är riktigt gott, då blir det alltid bäst.
  4. Ha roligt, spela lite härlig musik och ha något gott i glaset.

Kärnan för Odessa verkar vara just att ha kul och att gemenskapen kring måltider är det bästa med alltihop.

– Den optimala middagen för mig är när jag får äta något riktigt gott tillsammans med vänner och familj. Antingen att man lagar middagen tillsammans eller att man blir bjuden. Jag har svårt att välja en favoritmåltid men mina tre favoriter är bouillabaisse, el pastor och koreansk bulgogi, men jag gillar det mesta som serveras. För mig handlar den optimala middagen mest om att man sitter runt ett bord och avnjuter maten tillsammans.

Vi hälsar Odessa välkommen till Pinchagänget, så kul att ha med framtidens stjärnkock i vårt gäng.