Mamma Wongs Jiaozi med het sojadipp

Gyoza, dumplings eller Jiaozi? Olika namn för älskade degknyten med läcker fyllning som kan varieras in i det oändliga. Det här är vår favorit, älskad av stora som små i många sedan länge. Det kan vara lite pilligt men roligt att göra som en aktivitet tillsammans.

15-20 Jaozi                            

  • 15-20 gyoza-degplattor, finns i frysdisken i asiatiska livsmedelsbutiker. Mamma Wong gör alltid egna men varför ska man krångla till det när det finns genvägar att gå?
  • 200 g kycklingfilé
  • 150 g finhackad kinakål
  • 15 g finhackad ingefära
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 3 msk finhackad purjolök
  • 2 tsk ljus soja
  • 1 msk sesamolja
    Salt och vitpeppar

Till stekning
3 msk matolja
1 msk sesamolja
1 kopp vatten

  1. Grovhacka kycklingfilén (eller välj kycklingfärs).
  2. Blanda ihop alla ingredienser till en jämns smet.
  3. Ta en tesked av färsen och lägg mitt på degplattan. Pensla kanterna med lite vatten.
  4. Vik degplattan på mitten så att du har skarven uppåt.
  5. Fäst ihop kanterna genom att vecka dem på ovansidan.
  6. ­Hetta upp matoljan och sesamoljan i en belagd traktörpanna med lock och lägg snabbt i hälften av Jiaozin med vecken uppåt. Stek med locket på tills Jiaozin har blivit krispig och fått en ljusbrun nyans.
  7. Lägg den stekta Jiaozin åt sidan medan du steker resten på samma vis.
  8. Lägg i alla Jiaozin i stekpannan.
  9. Häll i vattnet och sätt på locket. Efter ca fem minuter har vattnet avdunstat helt och gyozan är färdig att serveras.

Servera genast med het sojadipp

 

Het sojadipp

  • ljus soja
  • pressad vitlök
  • chili
  • ättika
  • sesamolja

Här är det omöjligt att få fram en exakt mängd från Mamma Wong. Hon går på känn och uppmuntrar alla till förtroende i köket och prova fram efter sin egen smak. Vi väljer att ta några matskedar soja och krydda till lagom hetta och så en skvätt ättika och sesamolja.

Dryckestips
Ett torrt aromatiskt vitt vin med en viss sötma som Muscat, Gewurztraminer, Albarino eller Riesling. Föredrar du rött så rekommenderas ett lätt rött vin som Gamay (Beaujolais) eller Pinot Noir.