Koreansk råbiff

En lyxig förrätt som bjuder på en härlig smakexplosion. Serveras på ett krispigt rispapper med päron, salladslök och rostade sesamfrön.

Recept för 4 portioner.

Ingredienser:

  • Sesamfrön, ett par skedar
  • 2 msk soja, gärna ljus soja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 tsk risvinäger
  • 2 tsk riven ingefära
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • Ca 200 g av bra nötkött, t.ex. innanlår
  • Frityrolja
  • Rispapper
  • 1–2 st salladslökar
  • 1 st nashipäron eller anjoupäron
  • Smörgåskrasse
  • Salt

Gör såhär:

  1. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de får yta. Ta av och låt vila på hushållspapper.
  2. Blanda ihop soja, sesamolja, risvinäger. Riv ner ingefära och vitlök, blanda runt.
  3. Finhacka köttet i små bitar med en vass kniv. Blanda ihop med marinaden.
    Tips: Frys in köttet ca 30–60 min innan så blir det lättare att finhacka.
  4. Mät upp ca 1 cm olja i en större kastrull (så du får plats med rispappret). Värm upp oljan till 150–160 grader.
  5. Fritera ett rispapper i taget tills det blir vitt och fluffigt. Ta upp försiktigt och lägg på hushållspapper, salta lite lätt.
  6. Finhacka päronet i mindre kuber. Finhacka salladslöken.
  7. Servera råbiffen på det friterade rispappret, toppa med päron, salladslök, rostade sesamfrön och smörgåskrasse.
  8. NJUT!

I glaset: En riesling från Mosel, Tyskland. Våga ta en med lite högre sockerhalt, den kommer att balanserar fint av den höga syran och bli en bra kombo med dom koreanska smakerna och det söta päronet. Kanske en Dr Loosen Bernkasteler skulle kunna vara något?