Kalifornisk Chardonnay från pionjärfamiljen Wente

Livermore Valley i Kalifornien har många fördelar som vinodlingsområde då det påverkas av marina klimatet som rullar in över dalen belägen drygt tre mil från San Franciscobukten. Under odlingssäsongen börjar dagarna med kalla och dimmiga mornar som följs av varma dagstemperaturer innan eftermiddagsbrisen och kvällsdimman åter sänker temperaturen. En dygnsrytm som bevarar druvornas syrahalt och ömtåliga smakämnen samtidigt som de tillåts växa och mogna.

2019 Estate Grown Chardonnay ger med sina 98% Chardonnay och 2% Gewürztraminer en skön tolkning av Livermore Valley genom friska aromer av citronzest, florala toner och en lätt touch av vanilj. Hälften av druvorna har jäst på neutral amerikansk ek och hälften på stålfat. Det ekfatsjästa vinet har legat på jästfällningen i 5 månader liksom hälften av det som jäst på stålfat. Det skänker en fyllig brödighet till vinet medan en del av det ståltanksjästa vinet som inte legat på sin jäst bidrar med en frisk och livfull fruktkaraktär. 2019 Estate Grown Chardonnay serveras med fördel till sallader med kyckling exempelvis Cesare sallad, men passar även ypperligt till lite fetare mat som ugnsbakad piggvar med brynt smör.

Wente Vineyards är ett av USA:s äldsta familjeägda vinproducerande företag och familjen Wente var först ut med att tillverka ett vin som fick märkas ut som “Chardonnay”. Det var 1936, många år efter det att Ernest Wente började selektera och prova olika europeiska kloner av druvor. Hans arbete visade sig bli oerhört betydelsefullt eftersom så mycket som 80% av Kaliforniens alla chardonnay-vingårdar än idag är planterade med de framgångsrika Wente-klonerna som Ernest valde ut.

Sedan det grundades på 1880-talet har Wente Vineyards drivits av framåtanda och ett starkt intresse för utveckling. Ett förhållningssätt som bidrog till att Wente var det första vinföretaget att certifieras enligt California Sustainable Winegrowing Alliance. Certifieringen kräver att vingårdarna uppfyller en rad stränga kriterier som bland annat går ut på att skydda och bevara markerna, minska vattenförbrukningen samt leda företaget i enlighet med etiska principer.

Artikelnummer: 2027

Pris: 145 kr

Lanseras: 1 mars