Inspireras av drottningen av riesling

Wineagency har viner från hela världen i sin portfölj och jobbar gärna med familjeföretag och långsiktiga relationer, många av de producenter dom jobbar med idag har varit med sedan Ann Burgaz startade firman. I portföljen finns flera producenter från olika ursprung som arbetar med Riesling – som Pichler Krutzler (Österrike), Bassermann-Jordan (Pfalz, Tyskland) och Van Volxem (Mosel, Tyskland.) Oavsett vilket vin du väljer, och oavsett ursprung kan du förvänta dig autentiska viner.

Carina Olmås, känd som drottningen av Riesling började sin karriär inom vin på Systembolagsbutiken i Haga i Karlstad 1990 och har blivit kvar i vinbranschen sedan dess. Det blev 14 år på olika tjänster på Systembolaget innan hon 2006 landade på importörssidan.  Sedan 2017 hittar vi henne hos Ann Burgaz på The Wineagency produktansvarig för flera producenter, självklart många med riesling i sin produktion.

Hur skulle du beskriva riesling?

– För mig är Riesling helt solklart drottningen av vita druvor, jag tycker ingen annan druva har förmågan att producera så eleganta viner med komplexitet och den underbara syran som jag gillar.

Eftersom Riesling är en druva som älskar svalt klimat och mager jordmån blir vinerna sällan för alkoholrika och den extremt höga fruktsyran gör att vinerna alltid känns härligt rena och eleganta i sin karaktär och syran ger ju även viner som klarar mycket lång lagring. Toner man ofta känner i Riesling är citrus, honung, gröna äpplen och mineral.

Vad är det som är så speciellt med den tyska rieslingen?

– Om man jämför med några andra stora Riesling-länder i Europa så skulle jag säga att jämfört med Alsace eller Österrike som också producerar fantastiska Rieslingviner så är de tyska vinerna lättare och mindre smakrika vilket passar mig.

I Alsace hittar man ofta plommon och lite rökighet i vinerna och i tex Wachau i Österrike där man verkligen producerar Österrikes bästa Rieslingviner är vinerna ofta tydligt smakrikare än i Tyskland.

Riesling från nya världen kan också vara fantastisk, tex från Eden eller Clare i Australien men eftersom det är en druva som odlas i stort sett i alla vinproducerande länder finns det även mycket som inte är bra. Ett riktigt svalt klimat och mineralrik, mager jordmån som i Tyskland är en förutsättning för fantastik Riesling.

Det finns ju kanske en felaktig bild av ”enkla, söta tyska vita viner” men visst är det så mycket mer?

– Ja absolut, även om Tyskland producerar vad jag tycker är väldens bästa söta vita viner så är det ju i ärlighetens namn inte något vi dricker särskilt ofta i dag och de torra vinerna har varit på stark frammarsch sedan tidigt 00-tal, både i Tyskland och för export.

Sen har ju Tykland det här med prädikat! För en annan sak som de är duktiga på i Tyskland är väl att göra saker komplicerade… Prädikatswein eller det som tidigare hette Qualitätswein mit Prädikat är en klassificering av vinernas möjliga kvalitet där man utgår dels ifrån läget, dels ifrån stilen.

När det gäller själva de olika Kabinett-klasserna kan man enklast säga att de utgår från druvornas sockerinnehåll vid skörden, något som man mäter i grader Oechsle (°Oe) men eftersom kraven varierar både beroende på druvsort och ursprungsområde kan de ibland överlappa varandra vilket gör det lite svårare för konsumenten.

Kan du inteberätta mer om de olika prädikaten och vad de innebär?

– Vi börjar med den ”torraste” varianten och jobbar oss uppåt.

  • Kabinett – (67-82°Oe) är oftast lätta viner, torra till halvtorra.
  • Spätlese – (76-90°Oe) betyder ”sen skörd” och här har druvorna fått mogna längre och vinerna blir fylligare och smakrikare viner som varierar från torrt till halvtorrt/halvsött.
  • Auselese – (83-100°Oe) här selekterar man ut druvor med ännu något högre mognadsgrad som i vissa fall också kan vara angripna av ädelröta. Vinerna blir tydligt söta och mycket smakrika. För att göra det krångligt finns det även helt torra ausleseviner.
  • Beerenauslese – (110-128°Oe) här är det söta viner från mycket mogna druvor och mer regel än undantag att vinerna är angripna av ädelröta vilket ger en speciell smak.
  • Eiswein – (110-128°Oe), görs av druvor som fått hänga kvar på rankorna så att de fryser.
  • För att man ska få göra eiswein måste temperaturen under -7 C och detta händer oftast inte förrän i januari-februari nästa år, ibland händer det inte alls. Man pressar druvorna direkt när de fortfarande är frusna och eftersom vattnet inte kommer med blir musten extremt koncentrerad. Samma krav på mustvikt gäller ju som för beerenauslese, men här undviker man druvor som angripits av ädelröta och smaken blir otroligt ren och helt ljuvlig.
  • Trockenbeerenauslese – (150-154°Oe) framställs av utvalda, skrumpna, ädelrötade, mycket mogna druvor. Vinerna blir extremt söta och mycket smakrika.

Allt detta kan göra att det känns onödigt krångligt och numer är det dessutom så att många av de riktigt stora producenterna i Tyskland väljer att klassa sina viner som endast QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete), helt enkelt vin från ett bestämt distrikt men med en lägre klassificering än Predikatswein.

År 2000 infördes ytterligare två nya benämningar, Classic och Selection, båda för torra viner och dessutom har VDP, (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) som är en sammanslutning av ungefär 200 tyska producenter, infört begreppet Erstes Gewäsch eller Grosses Gewäsch beroende på region. Dessa är inte officiella vinlagar utan avsikten är att klassificera olika vingårdslägen på samma sätt som i tex Frankrike.

Jag tycker inte man ska hänga upp sig för mycket på alla klassificeringar utan fundera på vad man gillar för stil.

Undvik de lägsta klasserna som Deutscher Tafelwein (bordsvin) och Deutscher Landwein (lantvin) och börja med QbA-viner så finns mycket bra att välja på. De flesta vinerna från QbA och uppåt går förträffligt att lagra, det är bara en fråga om vad man gillar. Tysk Riesling får ofta vad man kallar ”petrolium-toner” när det blivit lite mogna och alla gillar inte det.

 Gillar du torra viner i normala fall men är ”nybörjare” på tysk Riesling så kanske du ska börja med ett vin som är halvtorrt eftersom det ändå kommer att upplevas som helt torra på grund av sin höga syra.

De olika regionerna i Tyskland har ju också väldigt olika stil på sin Riesling, i tex Mosel är vinerna mycket lätta och ofta blommiga i stilen medan vinerna från Pfalz eller Rheinhessen är smakrikare.

Så vad ska jag servera till min riesling?

– När det gäller vad Riesling passar till så är spektrumet väldigt stort just på grund av alla dessa olika stilar, de halvtorra vinerna är ju helt perfekta till kryddigare asiatisk mat medan ´lätta Moselviner är klockrena till Sushi.

En mycket god vän i Tyskland brukar säga att det inte är frågan OM Riesling passar till en viss maträtt utan VILKEN Riesling som passar.

Jag är benägen att hålla med!