High West Destillery tillverkar Utahs första lagliga whiskey sedan 1800- talet

Nu kommer bourbon till Sverige från det första lagliga destilleriet i Utah sedan förbudstiden. High West är den snabbast växande premiumwhiskeyn i USA och bland alla dess utmärkelser finns prestigepriset årets destilleri. Lanseringen på Systembolaget sker genom deras American Prairie Bourbon med säljstart 10 mars.

Historien om High West Destillery börjar 2006 då biokemisten David Perkins sadlar om och grundar det första lagliga destilleriet i Utah sedan 1870. Den småskaliga produktionen startar i ett gammalt westernstall i bergskedjan Wasatch öster om Salt Lake City. Idag fungerar stallet som High West Destillerys egen saloon då whiskeyn numera tillverkas två mil norr om staden i den vilda bergsnaturen.

– High West Destillery bygger vidare på Utahs gamla whiskeytradition med fler än 70 destillerier i delstaten före förbudstiden, säger Yvonne Wener, som är Business Development Manager på Umida Group. Samtidigt som High West Destillery värnar om arvet från den amerikanska vilda västern står dem idag även för nyskapande med moderna blends av bourbon och rye.

High West är den snabbast växande whiskeyn i det högre prissegmentet i USA. Bland destilleriets alla priser och utmärkelser finns bland annat Distiller of the Year 2016 av Whisky Advocate som är landets ledande whiskymagasin. I mars kommer den första whiskeyn från High West Destillery till Sverige genom American Prairie Bourbon.

American Prairie Bourbon är en komplex blandning av straight bourbon på majs, råg och kornmalt. Lagringen sker på fat i mellan två och tretton år och alkoholhalten uppgår till 46 procent. I doften finns lätta toner av smörkaramell och vanilj. Smaken är rik med toner av ek, torkade frukter, kryddor, läder, nötter samt karamelliserade äpplen. Priset för American Prairie Bourbon är 549 kronor och artikelnumret i Systembolagets beställningssortiment är 50789.