Grönkål & chevrépaj med valnötter och pecorinodipp

En härlig matpaj som kan liva upp vilken vardag som helst. Grönkålen tillsammans med chevré och valnötter är en härlig kombination som blir himmelsk i munnen.

Recept för 4 personer:

Fyllning:

  • 200 g grönkål
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk rapsolja
  • 150 g getost
  • Ca 1 dl valnötter
  • 1/2 citron
  • 3 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk salt

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 tsk salt

 

Pecorinodipp:

  • 5 dl Creme fraiche
  • 1–2 klyftor vitlök
  • 100 g finriven pecorino
  • Svartpeppar efter egen preferens.

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda ihop smöret och mjölet, tillsätt vattnet och saltet. Knåda ihop till en deg och låt vila i kylen medan fyllningen fixas.
  3. Hacka grönkål och marinera i citronsaft och 1 msk olja. Hacka löken och vitlöken. Stek sedan grönsakerna i resten av rapsoljan i ca 2–3 minuter. Ställ sedan åt sidan för att svalna.
  4. Kavla ut degen och lägg i form, nagga degen lätt med en gaffel och förgrädda degen i ca 10 minuter.
  5. Under tiden pajen är inne i ugnen, blanda ihop Creme fraiche och pecorinon, riv ner vitlöken och tillsätt svartpeppar efter egen preferens. Ställ in i kylen tills det är dags för servering.
  6. Blanda ihop äggen, mjölken och saltet till en äggstanning.
  7. Efter 10 minuter ta ut pajdegen och sänk temperaturen på ugnen till 175 grader.
  8. Lägg i grönsaksblandningen i pajformen och ös över äggstanningen. Smula sedan över chevrén och valnötterna.
  9. Grädda sedan pajen i ca 40 minuter i ugn eller tills den fått fin färg.
  10. Servera tillsammans med pecorinodippen och en fräsch krispig sallad. 

Servera tillsammans med ett vitt friskt vin utan fatkaraktär.

Recept av Odessa Hansson