Ginets tre vändpunkter!

Lär dig mer om sprit tillsammans med Hans Bihl. Vi inleder med första delen av en serie om gin. Hans Bihl är en av de mest erfarna och ansedda spritutbildarna och sommelierna i Sverige och en av få yrkesmän WSET Level 3 Award in Spirits certifierad i världen. Har utbildat flera av sveriges bästa bartender och har jobbat med internationella spritvarumärken som Bols, Tanqueray, Smirnoff, Lagavulin och Zacapa.

Äntligen, här kommer den första i en serie av artiklar om den härliga drycken gin. Jag börjar med att peka ut tre ginsorter som enligt mig vad avgörande för att ginen gjort sådan enorm comeback de sista åren.

Gin var en fallande stjärna när jag läste in mitt första WSET professional spirit certifikat i London 2008. I princip all sprit gick som tåget förutom traditionella likörer och gin som t o m backade i försäljning. Den stora raketen var vodka och särskilt premiumvodka. Gin ansågs gubbigt att statiskt och i princip all gin var same, allt var traditionell London Dry gin, typ. Detta tills några aktörer började tänka utanför boxen och lämnade gamla trygga domäner.

Det bygger dock på en helhet. Hur bra vissa produkter än är (som de tre nedan) så är det mycket som händer och ligger i marknadsförarens händer. En bra produkt behöver en bra story och en bra förpackning men i slutändan är det kvalitén på produkten som gör att kunder köper den om och om igen.

Bombay Sapphire (1987)

Trots att det står 1761 på flaskan så är det en relativt modern produkt och när Bombay Sapphire introducerades till marknaden 1987 så kan man lugnt påstå att det var den första byggstenen i det som sedan skulle bli den stora gin-trenden. Den ikoniska blåa flaskan med alla ingredienser i receptet avbildade på sidorna blev snabbt enormt populär och satte ginen i finrummet igen.

Bombay Sapphire tillverkas i destilleriet Laverstoke som antagligen är världens vackraste destilleri med två stora glashus som centrum. Bombay Sapphire är av typen London Dry gin. Destillationen sker i Carterhead Still vilket ger en vapor infusion och därmed en lättare gin, lite som att ångkoka istället för att koka, det här är en en process som än i dag är väldigt ovanlig. Laverstoke jobbar man väldigt medvetet med hållbarhet och man var tidig med att verkligen spåra alla botanicals (smakämnen) ända till odlingsplatsen och bonden.

En liten parentes är att Belackare menar att Bombay Sapphire togs fram för att mer likna vodka så att amerikanska konsumenter skulle gilla den.  Något jag personligen skulle vilja dementera då Michel Roux som iscensatte förvandlingen och uppgraderingen av ginen tidigare arbetat med Absolut vodka.

Tanqueray No. Ten (1999)

När Diageo (då IDV) var tvungna att sälja Bombay Sapphire pga. av för många ginsorter i sin portfölj, så behövde man en ny premiumgin. Magikern och reklamaren David Gluckman* började fundera och kom på idén med att använda färska botanicals. Det är fortfarande ovanligt och kommuniceras knappt av Diageo så tyvärr är det få som känner till detta. Vid tillverkningen använder man sig av tre färska citrusfrukter, lime, grapefrukt och apelsin i första destillationen. Detta att jämföra med torkade citrusskal som var mallen tidigare. Detta sker i en mindre panna som från början användes som testpanna och just heter Still No 10 som går under namnet the ”Tiny Ten”. Därav namnet.

No 4 still som går under namnet Old Tom är den enda panna som överlevde Luffwaffes angrep 1941 då hela Tanqueray anläggningen jämnades med marken. Den pannan används i dag för den andra destillation av Tanqueray No. Ten, som ensam användare.  Noterbart är att Old Tom har destillerat gin sedan Kung George III satt på den brittiska tronen.

I den andra destillationen tillsätts de klassiska ginkryddorna, enbär, korianderfrön, lakritsrot och angelikarot (botanicals) tillsammans med mer lime och kamomillblommor. Jag tycker detta är den optimala combo av Tanquerays tradition och skicklighet kombinerat med småskalighet och craftmanship. All Tanqueray är handcrafted gin i gamla kopparpannor och med Tanqueray No. Ten tar man detta till en helt ny högre nivå.

*David Gluckman ligger bakom varumärken som Baileys och Ciroc vodka.

 

Hendrick´s Gin (1999)

Med en slogan som ”The most unusual gin” och traditionella botanicals boostad med gurka och rosblad satte man ribban för en helt ny gin. Då rosbladen och gurkan kräver en annan typ av destillation så tillsätts de efter den traditionella destilleringen och därmed skapades kategorin destilled gin.

I dag 22 år senare när man smaksatt gin med allt som finns tillgängligt så länge det inte är skadligt för konsumtion kan man ju tycka att gurka och rosblad är rätt basic. Men det är det verkligen inte. Storyn om en skotsk Master Destiller som bjöds på gurksmörgåsar av William Grants barnbarn Janie i hennes rosträdgård och sköljde ned allt med lite gin är intressant. Men bakom Hendrick´s gin ligger mycket mer än så.

Även här är flaskan minst sagt intressant. Den svarta stubbiga flaskan är gjord till 45% av återvunnet glas. På flaskan står det Small Batch (1000 l eller mindre) och Handcrafted. Det sista säger inte så mycket om produkten i sig men signalerar exakt vad det handlar om dessvärre ett uttryck som missbrukas idag). I Hendrick´s fall så är det mindre pannor som gör att Master Destiller Lesley Gracie kan ha grym kontroll på sin slutprodukt.

Även denna gin destilleras i två olika pannor på ett hantverksmässigt sätt. Succén med Hendrick´s gin är monumental och ibland förväntar jag mig att se Hendrick´s gurkor på Ica när jag handlar.

Värt att nämna är att Lesley nyligen valdes in i Gin Hall of Fame.

 

Det är inga enkla processer och definitivt inga genvägar när dessa tre produkter tillverkas. Så för mig är dessa tre inte bara pionjärer som revolutionerade tillverkningen av gin. Detta då de gjorde detta genom extremt skickliga master destillers, bra team som genom väldigt komplexa, innovativa och svåra lösningar skapade både historia och extremt bra gin.

Som avslutning så skålar jag med en Kopstoot Genever. Det var ändå där resan för gin började.

Hans Bihl

19 mars 2021

Vill du lära dig mer om sprit så kan du anmäla dig till vår digitala utbildning 

Utbildningarna genomförs via zoom och är WSET certifierande (Wine & Spirit Education Trust)