Fredriks ”grilled cheese” med picklad lök

En macka extra allt, med flera sorters ost och picklad silverlök blir den perfekta inledningen på en festlig middag.

4 pers

  • 1 silverlök
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 8 skivor surdegsbröd
  • Smör
  • 2 msk dijonsenap
  • 300 g riven lagrad hårdost, blanda gärna olika sorter. Vi valde lika delar parmesan, cheddar och gruyère.
  • Svartpeppar
  • 2 dl majonäs, gärna Hellmans
  • Persilja
  • Gör så här
  1. Koka upp en 1-2-3 lag av ättika, socker och vatten. Ställ åt sidan och låt svalna något.
  2. Skiva silverlöken tunt, gärna på mandolin. Lägg i en skål och häll över lagen, ställ åt sidan. Det här kan gärna förberedas om man vill.
  3. Smöra brödskivorna och bre på dijonsenap.
  4. Lägg på ostarna på fyra av brödskivorna och krydda med svartpeppar och lägg på dom andra fyra brödskivorna.
  5. Bred utsidan av brödskivorna med majonnäs och stek i smör på båda sidor tills som blirgyllenbruna och osten smält. Häll på en knapp matsked vatten, lägg på ett lock och ta av från värmen.
  6. Servera mackorna tillsammans med persilja och den picklade löken.

Servera gärna med ett glas bubbel, där den friska syran och bubblorna lättar upp det feta i mackan. Välj ett bubbel gjord enligt den traditionella metoden, exempelvis cava, champagne, franciacorta, crémant eller ett engelskt bubbel.

Tips! Är brödskivorna stora och du ska servera mackorna som förrätt, använd 4 brödskivor och dela på hälften efter stekning.