Fredrik Schelin ger ut ny bok

Varje år produceras omkring två miljarder flaskor mousserande vin. Intresset för bubblornas magiska värld är större än någonsin. Champagne- och dryckesexperten Fredrik Schelin vill bjuda på en kunskapsresa och lära oss att bubblorna är till för alla. Nu ger han ut den efterlängtade boken Champagne och andra bubblor – en hyllning till mousserande vin i allmänhet och champagne i synnerhet. En upptäcktsresa till olika bubblande distrikt i vinvärlden.

I sin nya bok låter Fredrik oss följa med på en inspirerande smak- och kunskapsresa bland världens vindistrikt – allt från Frankrikes klassiska champagnegårdar till producenter av andra minst lika goda mousserande viner som Cava, Prosecco, Crémant och Cap Classique. Resan tar oss från Frankrike till Italien, Tyskland och Sydafrika, och sist men inte minst till nytänkande, moderna svenska vinmakare som också producerar mousserande vin. Vi får inblick i biodynamisk odling och klimatförändringarnas inverkan på champagneproduktionen, lära oss skillnaden på bubbel och
bubbel – champagnemetoden, olika druvor, lagring och terroir.

 

– För mig är det oerhört viktigt att tvätta bort snobbstämpeln kring champagne och bubbel. Jag vill visa att extraordinära bubblor finns i alla prisklasser och är något som vi alla har rätt att njuta av,säger Fredrik Schelin.

I boken kan du bland annat läsa om skillnaden mellan Champagne och prosecco, att alla mousserande viner i Frankrike som tillverkas utanför Champagne enligt traditionell metod heter crémant. Att Dom Pérignon var en munk som levde i början av 1700-talet och att Sverige firar 20 år som officiellt vinland. Det bjuds även på en lista över 100 utvalda och betygsatta champagner.

I boken finns ett stort antal vinodlare personligt presenterade och tips på hur man på trevligast sätt reser runt bland vingårdarna i de olika distrikten samt information om vilka producenter och vinhus som är värda ett besök.

– Jag delar jag även med mig av några av vingårdarnas personliga familjerecept, tips på hur du kombinerar mat och dryck, om hemmaprovning, sabrering, glasets betydelse, och så ett helt kapitel om alkoholfritt, säger Fredrik Schelin.

Champagne och andra bubblor är en uppföljare på den prisbelönta boken Champagne : 49 miljoner bubblor i en flaska champagne som fortfarande kan hittas i bokhandeln.

Champagne och andra bubblor utkommer den 7 oktober på The Book Affair.