Fem fakta om Provence

I sydöstra Frankrike finner vi Provence, Frankrikes äldsta vinregion där rosén tekniskt sett föddes. Côtes de Provence är den viktigaste appellationenen och får göra både rött, vitt och rosé. Här följer ytterligare fem fakta du vill veta om Provence.

Känt för rosé

Provence förknippar många med dom välkända semesterorterna och Rivieran. Det var hit turisterna kom efter andra världskriget och de karaktäristiska rosévinerna fick ett rejält uppsving och det kanske inte är så konstigt, för vad passar väl bättre i värmen än ett glas rosé? Rosévinerna som oftast är mycket ljusa i färgen måste göras av minst två druvor och står idag för hela 90% av Provence viner. Den ljusa färgen kommer av att druvorna pressas direkt utan någon skalmaceration.

Druvorna

Odlingarna domineras av blå druvor och dom allra vanligaste är Carignan, Grenache, Cinsault, Syrah, Mourvèdre, Tibouren, Cabernet Sauvignon, m.fl.

Bra matvin

Det är som sagt dom blå druvorna som dominerar men det är rosévinet som är mest populärt. Det handlar helt enkelt om att det svalkande vinet passade bättre till maten i det heta klimatet. Det typiska vinet från Provence är torrt, aromatiskt och fruktigt och ett riktigt bra matvin, till såväl den grillade köttbiten som lättare förrätter, vegetariskt, fisk och skaldjur. Dom rejäla rödvinerna är intensiva som unga men blir mer balanserade efter några års lagring och passar till rejälare mat. Dom vita vinerna är ljusa i färgen och med toner av citrus serveras dom till fördel till rätter med skaldjur och grillad fisk.

Berömt rött vin

Det finns som sagt mycket mer än roséviner och från Bandol kommer Provences mest berömda rödvin. Rödvinerna härifrån görs på minst 50% Mourdvédre som här når full mognad tack vare den långa växtsäsongen. Vinerna som måste lagras minst 18 månader  på fat kännetecknas av att vara kraftiga, fylliga och ha rejält med tanniner.

Mistralvinden

Provence har ett varmt medelhavsklimat som utmanas av vindar varav Mistralvinden som blåser ner från norr är den värsta. Därför är dom flesta odlingarna belägna på sydslättningar som skyddar mot vinden. Mistralvinden för dock det positiva med sig att dom torkar upp i odlingarna efter kraftiga regn vilket minimerar risken för svampsjukdomar.