Pinot noir – en kinkig druva

Pinot noir är en blå druva känd som kinkig men väl värd att satsa på. Framförallt är den känd för dom lyxiga bourgognevinerna och som en viktig spelare i champagne. Ja för trots att det är en blå druva så ger den vita mousserande viner, så kallad blanc de noir.

Nu ska vi dock fokusera på det rödvin som blir av Pinot Noir. Pinot noir som vin är ljust i färgen, torrt, medelfylligt, låga tanniner och med en ganska hög syra. Det är ett lätt rött vin helt enkelt, med toner av röda bär som jordgubbar, smultron och hallon, ofta lite kryddigt och örtigt.

Pinot noir från svalare områden är typiskt av ovan beskrivning med en tydlig syra och toner av röda bär som hallon och smultron. Pinot Noir från varmare områden är oftast något kraftigare, högre alkoholhalt och mer tanniner. Tanniner kanske du tänker, det är helt enkelt den där sträva känslan i munnen man kan få av rödvin. För dig som vill veta om tonerna så pratar man om körsbär, björnbär och skog.

Så vad äter man då till Pinot noir? De mjukare varianterna passar perfekt till lättare kötträtter eller stekt fisk och de lite kraftigare