Det viktigaste är att ha roligt när man provar whisky

Oavsett om du är whiskynörd eller nyfiken amatör så har du säkert besökt deras blogg eller youtubekanal, vi pratar såklart om Whiskytower vars vision är att vara en kunskapsförmedlare avseende whisky och i viss mån även andra ädla drycker, samt att genom deras oberoende reflektioner kunna ge sina följare en fördjupad kunskap om världens underbaraste dryck.

– Whiskytower är en blogg/vlogg som man hittar på whiskytower.se, den drivs av mig och min gode vän Kent. Vi har drivit bloggen i rätt många år nu och sedan tre år tillbaka så är vi en Youtubekanal också. Avsnitt 292 av Whiskytower TV lades ut för två dagar sedan så är man intresserad av whisky så finns det många timmar att titta på.

 

För alla börjar whiskyresan någonstans, för Anders började den med ett intresse för Skottlands historia och det föll sig naturligt att han då läste om och smakade av deras nationaldryck. Även om man provar andra typer av destillat på Whiskytower så klappar ändå hjärtat lite extra för whisky.

– Mitt bästa whiskyminne är när jag och Kent tillsammans med några andra vänner besökte destilleriet Springbank och fick en rundtur av den förra destillerichefen Frank MacHardy. Vid det besöket så öppnade Frank ett gammalt fat Hazelburn som vi fick prova. Det var magiskt.

Det finns mycket att utforska i whiskyns värld och ett perfekt är att samla ett par kompisar och prova tillsammans. Även om man är helt novis och inte tror att man gillar whisky så menar Anders att alla kan lära sig att uppskatta livets vatten.

– Provning är ett perfekt sätt att utforksa whisky och det viktigaste ni ska tänka på är att ha roligt och att det finns inga egentliga fel. Bra kan vara att ha lämpliga tulpanformade glas. Det kan ju även vara roligt att ha ett tema för provningen. Exempel kan ju vara olika whiskystilar, whisky från olika länder, svensk whisky osvProva gärna att göra en drink baserad på whisky också.

Det finns som sagt många olika sorter att prova och extra spännande att några gånger per år så släpps ett gäng flaskor i begränsad upplaga i Systembolagets weblansering. Anders har såklart koll.

– Jag har haft förmånen att prova flera av släppen 29/10 och 5/11. Den Svenska ryewhiskyn från Vattudalen släpps den 5/11 och är riktigt bra. Gillar man rökig whisky så går man på Ardbeg Traigh Bhan som släpptes den 29/10. Har man en riktigt stor plånbok så köper man en Glenlivet 30 YO från Gordon & MacPhail. Den är en riktig höjdare.

Vill du lära dig mer om och inspireras av whisky besök Whiskytower