Champagne Bollinger lanserar en ny cuvée – Bollinger PN

I juli 2020 tillkännagav Champagne Bollinger att huset lanserar en ny cuvée, något som inte hänt sedan lanseringen av Bollinger Rosé 2008. Snart är det dags för lanseringen av Bollinger PN på den svenska marknaden. Den 29 september lanseras 540 flaskor i det exklusiva sortimentet på Systembolaget. Bollinger PN har utvecklats under många år och är uteslutande gjord på Pinot Noir – Champagne Bollingers signum. Varje år kommer Bollinger släppa en ny tolkning av PN där utvald cru och basårgång kommer att variera men fokus kommer alltid att vara en unik karaktär och ett terroir-drivet uttryck. Den första upplagan av serien är VZ15, som utforskar den unika tolkningen av Pinot Noir från Verzenay med basårgång 2015.

Pinot Noir är pelaren i Bollingers-stil och den dominerande druvan i alla cuvéer. Genom att skapa Bollinger PN introducerar champagnehuset en andra Blanc de Noir i sitt sortiment, tillsammans med deras ultraprestige Vieilles Vignes Françaises. Bollinger PN kommer att visa på druvans mångsidighet då champagnehuset kommer att släppa en ny tolkning varje år där utvald cru och basårgång kommer att variera. De bästa druvorna från de olika Grand cru och Premier cru lägen som Bollinger har att tillgå kommer att väljas ut, alla som var och en bidrar som en unik komponent till den totala smaken som är Champagne Bollinger.

“ This cuvée made entirely from Pinot Noir is ingrained in what has become the very essence, the DNA of our House – an inimitable vision of an iconic grape variety and uncompromising efforts to fulfil the mission we started in 1829 as creators of taste. ” Charles-Armand de Belenet, General Manager of Champagne Bollinger

PN VZ15: elegansen och livligheten av en Pinot Noir från Verzenay

Bollinger PN VZ15 har en unik smak som visar de särdrag som finns i Verzenays terroir. Majoriteten av Pinot Noir druvorna är plockade från denna by och bidrar med ett djup, elegans och en antydan av mineral. Pinot Noir från byarna Aÿ, Bouzy och Tauxières lades till och agerar i aromatisk synergi för att ge ytterligare komplexitet. 2015 var ett bra år i Champagne och speciellt för just Pinot Noir. Reserve-vinerna i blenden, speciellt Pinot Noir som fått lagras på magnumbutelj i närmare 10 år, bidrar till en exceptionell aromatisk intensitet. I glaset öppnar sig denna VZ15-utgåva och bjuder på aromer av körsbär, frukt och torkade fikon. Den komplexa doften fortsätter att utvecklas i glaset mot mer rostade, bakade toner tillsammans med aromer av fläder och päron. I smaken finns toner av persika och aprikos tillsammans med rostade hasselnötter och acaiablommor. Vid lansering är champagnen fortfarande ung och precis som många av husets viner kommer även Bollinger PN att vinna på lagring då champagnen kommer få ökat djup och de rostade tonerna blir mer framträdande.

Första upplagan av Bollinger PN: VZ15

100% Pinot Noir

Främsta ursprung: Verzenay

Övriga byar: Aÿ, Bouzy och Tauxières

Basårgång: 2015

Äldsta reserve-vin: 2009

Bollinger PN VZ15 Magnum, nr 97001-06, 1899 kr, 24 flaskor, webblansering 1 oktober

Bollinger PN VZ15, nr 97509, 899 kr, 540 flaskor, lanseringsdag 29 september