Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden.

Annons. Innehåller betalt innehåll.

Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som klarade att tugga i sig det sista sockret i musten. Amaronens äldre syskon, den söta Recioton är däremot kopiöst gammal, minst 2 000 år. Det var romarna som utvecklade tekniken att göra vin på torkade druvor. I dag räknas Recioto till ett av våra allra bästa dessertviner. Med hjälp av nya muskulösa jästsorter lyckades moderna vinmakare jäsa Recioton torr. De kallade vinet för Amarone, från italienska Amaro som betyder bitter, en motsats till det söta.

Metoden att tillverka Amarone kallas Appassimento. Tekniken är i sig mycket gammal och numera vanlig på flera håll, inte minst i Italien. Ursprungligen skördades druvorna sent och lades att torka på bastmattor eller hängdes upp i korgar i taken på stenlador ovanför dimgränsen på Valpolicellas kullar. Detta sker fortfarande i någon liten mån hos de mest traditionella odlarna. I de flesta fall har tillverkningen moderniserats med plastbackar, fläktar och varmluft i fukt- och temperaturkontrollerade torkhus. Enligt produktionsbestämmelserna är tidigaste dag för pressning den 1 december, men många låter druvorna ligga en bra bit in i januari och i undantagsfall ännu längre för att koncentrera smakerna ytterligare. Dock måste druvorna torka minst två och en halv månad. Under torkningsprocessen dunstar mycket av druvmusten bort och när druvorna slutligen pressas är utfallet lågt, men sockerrikt.

För att få klassas som Amarone måste 100 % av druvorna torkas före pressningen. Någon sådan regel finns inte för appassimento-klassade viner. Alla de tre klassiska druvorna måste ingå i en amarone; corvina, rondinella och molinara. Druvorna måste enligt lag torkas till början av december. Då har de förvandlats till russin och förlorat cirka hälften av sin vikt. Torkningen ger druvorna en mycket koncentrerad smak och en hög sockerhalt. Att jäsa ut detta vin kräver en muskeljäst. Vinet får inte innehålla mer än 12 gram socker per liter och alkoholhalten måste vara över 14 %. Efter jäsningen ska vinet lagras i minst två år på ekfat (efter fyra års får det betecknas Riserva).

Amarone blev kring millennieskiftet oerhört populärt, inte minst i Skandinavien, man kan rent av säga att utan det nordiska intresset för Amarone så hade Venetos viner varit betydligt mer anonyma. I dag är situationen annorlunda och det kraftfulla, smakrika och nästan svarta DOCG-klassade Amaronevinet har närmast fanatiska beundrarskaror över hela världen.

Klicka här för att beställa Castelforte Amarone Della Valpolicella 2016

castelforte_amarone

Castelforte är Cantine Riondos premium viner och representerar det bästa från kooperativet. Vinerna har stor framgång på många marknader, inte minst den svenska. Castelforte Amarone och Castelforte Ripasso har båda den karaktäristiska smakprofilen och höga kvalitén från Valpolicella och kooperativet Cantine Riondo är mycket stolta över Castelfortes vinportfölj.

För Castelforte Amarone som tillverkas enligt en traditionell och mycket känslig metod, så är kvalitet en förutsättning för ett bra resultat. De traditionella druvorna som används för tillverkning av Castelforte Amarone är Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara. Druvorna torkas i speciella torkloft (fruttaio) i c:a 100 dagar innan de blir vin. Då har druvorna tappat c:a 40% av sin ursprungliga vikt. Under denna långa torkningsprocess kollas druvorna regelbundet så inget oönskat angrepp uppkommer. En mycket viktig och tidskrävande uppgift. Här är en exceptionellt hög kvalitet på druvorna helt avgörande för att kunna framställa en Amarone efter tiden på torkloftet.

Castelforte Amarone är en traditionell Amarone, med en lång historia länkad till alla de familjer i Valpolicella som har bott där sedan urminnes tider. Men tekniken bakom vinet är toppmodern. Man sparar inte på något för att uppnå högsta möjliga resultat. Helt enkelt det bästa av två världar.

När vinet dessutom får de bästa recensioner och guldmedaljer av oberoende provningspaneler, så blir det ytterligare ett kvitto på att Castelforte Amarone levererar kvalitet och tradition från ett klassiskt italienskt familjeföretag.

  • Apassimentometoden är mycket gammal (troligen 300-tal) men att jäsa ut vinerna och få dem torra är en nutida kunskap
  • Venetien en av de mest välbärgade regionerna i Italien och har haft en mycket stor betydelse i äldre och nyare tider. Handeln med vin har varit en ekonomisk motor
  • Valpolicella tros betyda dalen med de många vinkällarna
  • Amarone kan med fördel lagras under flera tiotals år

ART NR 12379 | CASTELFORTE AMARONE DELLA VALPOLICELLA 2016

750 ML | ALK 15% | 179 KR

Klicka här för att beställa Castelforte Amarone Della Valpolicella 2016

Klicka här för att läsa mer Castelfortes andra viner