Lammracks med krämig rotfruktspytt

Laga en middag med lammracks, en krämig rotfruktspytt och ugnsbakade tomater. En perfekt avslutning på veckan.

4 personer

Ugnsbakade tomater

  • 500 g kvisttomater
  • Grovt salt

Rotfruktspytt

  • olivolja
  • Salt
  • 0,5 rotselleri
  • 1 kålrabbi
  • 4 klyfta vitlök
  • 1 schalottenlök
  • 2 dl grädde
  • Svartpeppar

Lammracks

  • Ca 1 kg Lammracks
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk smör
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Persilja
  • Citron

Tillbehör

  • Rödvinssås
  • Bearnaisesås

 

Gör så här:

  1. Lägg kvisttomaterna på en ugnsfast plåt med lite grov eller flingsalt i botten, ställ i ugnen på 90 grader i ca 45 minuter.

Rotfruktspytt

  1. Skär rotselleri och kålrabbi i tärningar ca 1x1cm, skiva schalottenlök och vitlök.
  2. Fräs grönsakstärningarna i en kastrull med olja. Tillsätt lite vatten och salt i botten och låt koka ca 4-5 minuter tills vätskan kokat in.
  3. Tillsätt grädde och svartpeppar, låt det bli krämigt men rotfrukterna ska fortfarande ha lite kärna.

Lammracks och grillad citron

  1. Putsa lammracksen från senor och fett. Dela racksen i medaljonger.
  2. Smält olivolja och smör i en kastrull tills smöret brynts lite.
  3. Pensla racksen med olja och smör på båda sidor, salta och peppra.
  4. Stek racksen på medelhög värme i torr stekpanna på båda sidor tills önskad stekgrad (55-60 grader) uppnåtts, lägg åt sidan och vila i ca fem minuter.
  5. Dela citronen och grilla i stekpannan
  6. Hacka persilja och strö över lammracksen vid servering

Servera lammracks med grillad citron, rotfruktspytt, ugnsbakade tomater, rödvinssås och bearnaisesås.